dimarts, 16 de desembre del 2008

Definicions

Individu: és qualsevol ésser complet que pertany a una espècie, sigui animal o vegetal.
Individualisme possessiu: cada ésser humà és l’únic propietari de la seva persona i les seves capacitats i no deu res a la societat per elles.
Sociabilitat natural: l’ésser humà necessita la societat i la cultura que aquesta li aporta per realitzar-se d’acord amb les capacitats pròpies. La societat no és fruit d'un pacte.
Contractualisme: és fruit d'un acord entre els éssers humans per evitar la lluita d’uns contra els altres.
Estat de natura: estat previ a la societat, en que l'individu és lliure, i no existeix la llei.
Pacte social (Rosseau): contracte que fan els individus en que cedeixen la llibertat natural a la voluntat general i canvi, reben la llibertat civil.
Antropologia social: interpreta aquestes expressions culturals i intenta compondre'n el significat.
Socialització primària: introduir el subjecte en la societat i es desenvolupa en el si de la família durant la primera etapa de la infantesa.
Cultura: conjunt d’artefactes, idees, tradicions, costums, valors i formes de conducte que un determinat grup humà accepta coma propis.
Subcultura: Grup de persones que viuen la cultura de manera diferent però, no posen en qüestió la cultura.
Contracultura: és un moviment de rebel.lió contra la cultura hegemònica que presenta un projecte de cultura i societats alternanitves.
Nous moviments socials: tribus urbanes, grups d’atac social, grups socials alternatius. Protesten daant de situacions. TIC.
Civilitzacions: és l’agrupació cultural de més abast, el nivell d’identitat cultural més ampli que pot distingir un ésser humà d’un altre.
Etnocentrisme: Actitud que analitza les cultures des del punt de vista de la pròpia cultura, que es converteix en la mesura per valorar les altres.
Xenofòbia: odi envers els estrangers.
Apofòbia: el rebuig i menyspreu envers el poble.
Racisme: ideologia que afirma que hi ha races inferiors i superiors.
Relativisme cultural: grup de persones que estudien una cultura però desde els valors propis d'ella, no desde la seva.
Universalisme: descobreix uns valors compartits, entre els quals destaca les diferències culturals.

dimecres, 10 de desembre del 2008

De quina manera podem assolir la convivència entre les cultures?


És una de les preguntes que podríem opinar de diferents maneres, una d’elles seria que si podem conviure amb altres cultures, però crec que poca gent, com està la societat actual, ho accepta com a tal. Diria, que segons la meva opinió, penso que la societat no accepta les diferents cultures. L’individu avui dia no vol conviure amb altres cultures que no sigui la seva, per la senzilla raó que quan una persona marxa a l’estranger, li “obligen” la nova societat a ser de la seva cultura o bé adaptar-se a noves costums. Penso que cada individu se li hauria de respectar la seva cultura i les seves costums, però quan ells viuen en la nostra societat nostres els hi posem moltes facilitat però, si nosaltres anem al seu país, en la majoria dels casos no s’accepta la nostra. Penso que aquest és un dels temes que fa que més gent no li agradi la convivència amb altres cultures. El respecte és el factor més essencial per la convivència de persones de diferents cultures, o pertanyents a la mateixa cultura.

dimecres, 3 de desembre del 2008

Textos escollits de Samuel P. Huntington



"Estem assistint «al final d'una era de progrés» dominada per les ideologies occidentals, i estem entrant en una era en la que civilitzacions múltiples i diverses interaccionaran, competiran, conviuran i s'acomodaran unes a altres. Aquest procés planetari d'indigenització es manifesta àmpliament en el ressorgir de la religió que s'està donant en tants llocs del món, i més concretament en el ressorgiment culturals en països asiàtics i islàmics, generat en part pel seu dinamisme econòmic i demogràfic"
Huntington El choque de civilizaciones Cap. 4


"La societat humana és «universal perquè és humana, particular perquè és societat». De la comú condició humana se'n deriva una moralitat mínima «tènue», i «les disposicions universals» es troben en totes les cultures. En lloc de promoure les característiques suposadament universals d'una civilització, els requisits de la convivència cultural exigeixen investigar allò que és comú a la majoria de civilitzacions. En un món de múltiples civilitzacions, la via constructiva és renunciar a l'universalisme, acceptar la diversitat i cercar atributs comuns".
Huntington El choque de civilizaciones Cap. 12

dimarts, 2 de desembre del 2008