dimecres, 22 d’octubre del 2008

COMENTARI 2

1. Resum del contingut

El text de José Ortega y Gasset ens parla de com el coneixement del que ens envolta és diferent segons cada persona. En funció de la seva experiència, la seva perspectiva o la seva manera de viure. Cada persona és una vida i, des del seu punt de vista, en ressalta unes coses i d’altres no les veu o li passen desapercebudes. Mentre que una altra veien el mateix, pot experimentar tot el contrari. Això, no només fa referència als objectes que ens envolten sinó també a l’origen de l’Univers.
2. Títol

Una o moltes realitats.

3. Comentari

Segons la meva opinió, crec que persones podem arribar a conèixer la realitat segons la nostra experiència, història, perspectiva, el lloc on vivim....
Així que fem aproximacions de la realitat sense arribar a la realitat absoluta. No podem arribar a conèixer tal qual és, per què és diferent a cadascú. Cadascú construïm una realitat a partir de nosaltres mateixos i creiem amb allò que sabem i allò que ens han dit. Per això igual que com passava amb la veritat, la realitat no és ni una ni única.

4. Mètode i comparar amb altres

El text defensa el perspectivisme, que manté que si que es pot arribar a conèixer la realitat, però amb totes les diferents perspectives, és a dir, els punts de vista que tenim els individus. Comparat amb el criticisme, ja que aquest creu que és possible obtenir coneixements certs però sempre que intentem aclarir fins on podem arribar les nostres facultats de conèixer i intentem contrastar críticament els nostres coneixements amb la realitat.
També el podem comparar amb el dogmatisme, que el dogmatisme manifesta que estan segurs de conèixer i que poden arribar realment a conèixer, és a dir, a la veritat universal. En canvi el perspectivisme té més en compte els diferents punts de vista.